Main menu
beach_wide.jpg

1. Where can I park my car?

Answer: Kingston Heart Clinic does not have any patient parking. There are 5 metered parks directly outside the clinic and one handicapped parking spot. There is also metered street parking on Garrett street immediately behind KHC (between University and Division streets which is frequently available.

 

2. What happens if I get a parking ticket?

Answer: Generally speaking if you go to City Hall and explain the circumstances to the Fines department, they will usually cancel the ticket. The Kingston Heart Clinic and Kingston Heart Clinic Nuclear and Vascular laboratory cannot be held responsible for any fines incurred.

 

3. Does the clinic have wheel chair access?

Answer: There is now a ramp at the front entrance which enables wheel chair access.

 

4. Do I need to check in when I arrive?

Answer: Yes, you would be surprised how many people arrive in the clinic and sit and wait without telling anyone they are there.

 

5. Why do I need my OHIP card every visit?

Answer: Theoretically we are NOT allowed to see anyone without an OHIP card. In fact you run the risk of being billed directly for any services. It then becomes your responsibility to be reimbursed by OHIP.

 

6. Do you need to know what medications I am taking?

Answer: Knowing your medication accurately is CRUCIAL to ongoing care. We suggest that you either bring ALL of your medications to the visit or an up to date list of medications prepared the night before to include name of the medication(s), dose and number of pills taken per day.

 

7. What time does the clinic open?

Answer: The clinic is open from 7:30am to 5 pm. 

 

8. How much notice do I have to give to cancel my appointment?

Answer: Usually 24 hours during the week and 48 hours on the weekend. If you cancel after that you can be billed for our time. Obviously this is rarely done as there are usually extenuating circumstances. It is crucial to give 48hours if you need to cancel a nuclear cardiac test. If you have a test requiring raioactive isotope and you do not turn up, that isotope is lost. We have a list of patients waiting and advanced notice allows us to use your isotope on another patient. Patients who cancel appointments twice in a row will not be re-booked.

 

9. How much will it cost to fill out my insurance/disability/medical reports/CPP forms?

Answer: There are guidelines, which are published by the OMA. The Kingston Heart Clinic follows these guidelines. You can log on at, http://www.oma.org and find out the fees for yourself.

 

10. What is the cost for my Class A/Z/D/C driver’s license visit?

Answer: This service is not an insured service. Usually this has to be done annually, so it is wise to book in advance. The cost for this service can be obtained through our Office manager. Any cardiac testing, which is asked for by the MOT, is not covered, this cost will be discussed with you before the test. Any testing that we think is clinically indicated after the visit is covered by OHIP.

 

11. What is the cost for my Pilot’s license examination?

Answer: This service is not an insured service. Usually this has to be done annually, so it is wise to book in advance. The cost for this service can be obtained through our Office manager. Any testing, which is asked for by Aviation Canada, is not covered, this cost will be discussed with you before the test. Any testing that we think is clinically indicated after the visit is covered by OHIP.

 

12. What testing is done here at the Kingston Heart Clinic?

Answer: A full range of non-invasive cardiac diagnostic testing is performed. For more information see “testing procedures” on this web site.

 

13. How long will it take for my Family Doctor to receive this report?

Answer: If we feel the test result warrants it, or you so desire the report can be faxed immediately to your Family Doctor. Otherwise the report will reach him/her by mail within 10 days.

 

14. Why does someone come into the clinic and go straight in for their appointment when I have been here for ½ hour?

Answer: This is a frequent complaint. There are 8 simultaneous rooms for which appointments can be booked for the many different testing procedures and there are always two Physicians seeing Patients as well. We have had people walk out and complain thinking someone has jumped the queue when in fact that Patient is here for a different appointment. In general testing procedures are usually on time and Physicians are usually running late.

 

15.What time should I arrive for my appointment?

Answer: We advise you to come 5-10 minutes before the appointment. This allows time for processing with the Receptionist.

 

16. Why am I not allowed to observe my Family member during a test?

Answer: It is unwise for relatives or spouses to be present during testing, unless of course there is a need for a translator. There are space confinements and there is a need for staff to concentrate on the job in hand. Also in an emergency staff need to be focused on their emergency procedures.

 

17. Is this clinic affiliated with the Hospital or University?

Answer: No. This is a privately owned and operated facility.

 

18. If something bad should happen during my visit what facilities are available to take care of me?

Answer: The Clinic is fully equipped to handle any cardiac emergency situation. There is a fully stocked Arrest Trolley, the ancillary Staff have to undergo annual re-certification in BCLS (Basic Cardiac Life Support) and there is always an experienced Physician immediately available.